Turnen


 • rayonwedstrijd2

 • Bij NIKA kun je turnen op verschillende niveaus. Er zijn recreatieve lessen voor alle leeftijden voor zowel meisjes als jongens. NIKA heeft ook meerdere selectiegroepen die uitkomen voor divisie 1 t/m 6. Daarnaast geven wij ouder en kind gym, peuter en kleuter lessen en er zijn dames gym-fit groepen.

  Recreatie Turnen
  Het recreatie turnen is voor jongens en meisjes vanaf 6 jaar. In de lessen wordt er kennis gemaakt met leerlijnen als; over de kop gaan, balanceren, steunen, zwaaien en springen. De verschillende oefeningen worden aangepast op de leeftijd en het niveau van het kind. Oefeningen worden uitgevoerd op turntoestellen zoals de balk, brug, vloer en de ringen. Vaak is er ook tijd voor een spelletje met de hele groep. In de recreatie kun je ook deelnemen aan wedstrijden, zowel in een groepje als individueel.

  Peutergym
  Ook aan de aller kleinste geven wij gym! Peutergym is er voor de leeftijd 2,5 tot 4 jaar. In de peuterlessen leren de kinderen verschillende vaardigheden zoals balanceren, gooien en vangen, springen, kruipen, klimmen en klauteren. De lessen beginnen altijd met een “warming-up”, een spelletje, rollen met de ballen of als dieren naar de overkant! Daarna klimmen en klauteren ze in het hindernis parcours dat iedere week verschillend wordt opgezet. De les wordt afgesloten met een spelletje of een sprong op de grote trampoline of zelfs al in de blokkenbak! Er is in de lessen veel ruimte voor motorische ontwikkeling en vooral voor veel plezier!

  Kleutergym 
  Voor de leeftijd 4 tot 6 jaar geven wij kleutergym. Jongens en meisje kunnen bij de kleutergym komen ontdekken waar ze goed in zijn, aan hun zelfvertrouwen en motorische vaardigheden werken. We leren ze balanceren, gooien en vangen, springen, klimmen en klauteren, rollen en draaien! De les begint met een spelletje, waarbij samenwerken en interactie met elkaar vaak centraal staan. De rest van de les wordt afgewisseld met een hindernis parcours of het oefenen van vaardigheden zoals balanceren over de balken of bijvoorbeeld zwaaien aan de ringen! Ieder kind kan mee doen op zijn eigen niveau! De les wordt vaak afgesloten met een spelletje of een grote sprong de blokkenbak in!

  Selectie Turnen
  De selectie van NIKA komt uit in divisie 6 t/m divisie 1. Per selectiegroep wordt tussen de 2 en 9 uur per week getraind. In de lessen wordt er gewerkt aan elementen en oefeningen die op de wedstrijd moeten worden geturnd. Ook basis oefeningen worden getraind, gefocust op spanning, houdingen en uitstraling. NIKA heeft ook een voorselectie groep. In deze groep worden jonge talentjes getraind om te kijken in welk selectieniveau zij het best passen. In het jaar dat ze 8 worden, zullen zij in een selectiegroep worden geplaatst.

  Toestelsport
  Turnen is een echte toestelsport. De meiden maken gebruik van de toestellen sprong, brug, balk en vloer. Bij de heren gaat het om de toestellen paard, voltige, sprong, rek, ringen en vloer. Turnen is een sport waarbij kracht, flexibiliteit, snelheid, coördinatie, balans en elegantie naar voren komen. Al deze eigenschappen zijn van groot belang.

  Wedstrijden
  Er worden regelmatig wedstrijden georganiseerd. Bij recreatie turnen is er jaarlijks de mini 3/4-kamp en de onderlinge wedstrijd. Hieraan doet de hele vereniging mee. De selectie heeft vaker wedstrijden. Zij doen mee aan voorwedstrijden waarna zij zich kunnen plaatsen voor regiowedstrijden en districtswedstrijden. De 1e t/m 3e divisie kan zich daarnaast nog jaarlijks plaatsen voor het Nederlands Kampioenschap.

 • nika turnen 1nika turnen 4