Turnen

 • rayonwedstrijd2

   

 • Bij NIKA kun je turnen op verschillende niveaus. Er zijn recreatieve lessen voor alle leeftijden voor zowel meisjes als jongens. NIKA heeft ook meerdere selectiegroepen die uitkomen voor divisie 1 t/m 6. Daarnaast geven wij  gym-fit lessen aan dames van 55+.

  Recreatie Turnen
  Het recreatie turnen is voor jongens en meisjes vanaf 6 jaar. In de lessen wordt er kennis gemaakt met leerlijnen als; over de kop gaan, balanceren, steunen, zwaaien en springen. De verschillende oefeningen worden aangepast op de leeftijd en het niveau van het kind. Oefeningen worden uitgevoerd op turntoestellen zoals de balk, brug, vloer en de ringen. Vaak is er ook tijd voor een spelletje met de hele groep. In de recreatie kun je ook deelnemen aan wedstrijden, zowel in een groepje als individueel.

  Selectie Turnen
  De selectie van NIKA komt uit in divisie 6 t/m divisie 1. Per selectiegroep wordt tussen de 2 en 9 uur per week getraind. In de lessen wordt er gewerkt aan elementen en oefeningen die op de wedstrijd moeten worden geturnd. Ook basis oefeningen worden getraind, gefocust op spanning, houdingen en uitstraling. NIKA heeft ook een voorselectie groep. In deze groep worden jonge talentjes getraind om te kijken in welk selectieniveau zij het best passen. In het jaar dat ze 8 worden, zullen zij in een selectiegroep worden geplaatst.

  Toestelsport
  Turnen is een echte toestelsport. De meiden maken gebruik van de toestellen sprong, brug, balk en vloer. Bij de heren gaat het om de toestellen paard, voltige, sprong, rek, ringen en vloer. Turnen is een sport waarbij kracht, flexibiliteit, snelheid, coördinatie, balans en elegantie naar voren komen. Al deze eigenschappen zijn van groot belang.

  Wedstrijden
  Er worden regelmatig wedstrijden georganiseerd. Bij recreatie turnen is er jaarlijks de mini 3/4-kamp en de onderlinge wedstrijd. Hieraan doet de hele vereniging mee. De selectie heeft vaker wedstrijden. Zij doen mee aan voorwedstrijden waarna zij zich kunnen plaatsen voor regiowedstrijden en districtswedstrijden. De 1e t/m 3e divisie kan zich daarnaast nog jaarlijks plaatsen voor het Nederlands Kampioenschap.

 • nika turnen 1nika turnen 4