Trampoline springen

 • Springen op de trampoline, steeds hoger, hoger en hoger. Het maken van salto’s, schroeven en draaien tijdens de sprongen…Hoe hoger je springt, hoe langer je in de lucht kan zweven en hoe meer salto’s je kunt maken. Al springend leer je je spieren te beheersen en te coördineren. Daarnaast is er ook kracht en lenigheid nodig. Trampoline springen vraagt daarom een hoop motorische vaardigheden. Het is ideaal voor de lichamelijke ontwikkeling.

  Recreatie
  Binnen Nika kan iedereen op zijn/haar eigen niveau trampoline springen beoefenen. Kinderen vanaf 5 jaar kunnen zich aanmelden bij de recreatiegroepen. Hier worden de beginselen van het trampoline springen geleerd. De basissprongen zijn heel erg belangrijk. Hoe beter je de basissprong beheerst,hoe makkelijker de moeilijkere sprongen kunnen worden aangeleerd. Een keer per jaar kunnen de kinderen meedoen aan het Districtskampioenschap Regio Mid-West. Hier kunnen ze laten zien wat ze hebben geleerd en voor een jury en publiek hun oefeningen tonen.

  Selectie
  Vanuit de recretatiegroepen is een doorstroom mogelijk naar de selectiegroepen. Hier springen de kinderen van wie de trainsters zien dat ze het talent hebben om verder te gaan in de trampolinesport. Zij trainen gemiddeld 4 uur per week. De lessen bestaan, naast het aanleren van de sprongen, uit conditie- en krachttraining.

  Binnen de trampolinesport bestaan 3 wedstrijd-disciplines:

  Individueel
  Een wedstrijd bestaat uit 3 oefeningen. Je begint de wedstrijd met een verplichte oefening. Die bestaat uit 10 verplichte sprongen en door de jury wordt gekeken naar de uitvoering van de sprongen. Daarnaast spring je 2x een keuze oefening. Je springt 10 sprongen naar keuze waarin zowel de uitvoering als de moeilijkheid van de sprongen meetelt.

  Synchroon
  Tijdens het synchroon springen laat je als duo, op 2 aparte trampolines, een verplichte en keuze oefening zien. Het is de bedoeling dat de oefeningen zo gelijk mogelijk worden uitgevoerd.

  Teams
  Een team bestaat uit 4 springers. Iedere springer springt 3 individuele oefeningen. De scores van de 3 springers met de hoogste score worden bij elkaar opgeteld en vormt zo de teamscore.

  De selectiespringers zijn ingedeeld in diverse niveau’s en hebben meerdere wedstrijden per jaar. Zij doen mee aan de Districtskampioenschap Mid-West, de plaatsingswedstrijden voor het NK Individueel, Synchroon en voor Teams. Daarnaast springen de A/B Selectiespringers ook mee tijdens de Flowercup (een grote internationale wedstrijd die om het jaar wordt georganiseerd in Aalsmeer).

  15 jaar en ouder
  Ook voor de ‘oudere’ trampoline springers is binnen de vereniging ruimte om te blijven trainen. Dit kan tijdens de les voor 15 jaar en ouder.
  Voor de springers van 30 jaar en ouder is de jaarlijkse ‘Oldie Cup’. Dit is een wedstrijd met springers uit Nederland, Duitsland en België.

  Voor alle leden organiseert Nika 1x per jaar Onderlinge Wedstrijden. Tijdens deze dag kan iedereen laten zien wat hij of zij heeft geleerd.

 • StreksaltoIndividueelSynchroonspringenSalto